Sta je voor een keuze om een huis met een plat dak aan te schaffen of juist een woning met een schuin dak? In beide gevallen is het goed te weten waar je voor kan komen te staan. Beide hebben voordelen en nadelen die jouw woongenot kunnen beïnvloeden. Hier hebben we de voor- en nadelen van een plat dak op een rij gezet zodat je deze kunt meenemen bij de keuze van een nieuwe of bestaande woning.
Voordelen van een plat dak
Met een plat dak heb je minder kans op stormschade. Bij een schuin dak heb je in de meeste gevallen ook te maken met een dakbedekking als dakpannen. Bij een goede storm kunnen deze los komen te liggen of zelfs van je dak afwaaien. En aangezien het Nederlandse weer nogal onvoorspelbaar is gebeurt dit helaas vaker dan gewenst. Een plat dak bestaat vaak uit één materiaalsoort wat vast ligt en is dus minder beïnvloedbaar door storm.
Mocht je nog twijfelen over zonnepanelen dan kun je deze beter aanschaffen op een plat dak dan op een huis met een schuin dak. Zonnepanelen op een plat dak zijn goedkoper. Je kunt ze namelijk ideaal op de zon plaatsen waardoor je sneller het geld hebt terugverdiend. Ook kun je ze beter uit het zicht plaatsen mocht je dit willen.
Steeds populairder wordt een groendak. Kies je voor een plat dak? Dan heb je meteen de perfecte ‘voedingsbodem’ om een groendak aan te leggen. Je kunt levende planten zoals bijvoorbeeld mossen plaatsen op je dak. Een groendak beschermt de dakbedekking tegen UV-stralen en houdt de ruimtes onder het dak lekker fris tijdens de zomer, of juist warm in de winter. Daarnaast zorgt het ook voor een langere levensduur van je dak.
Nadelen van een plat dak
Zeker bij oude woningen is een plat dak nog echt plat. Dit betekent dat er geen (kleine) helling in zit. Zonder helling is de kans groter dat er water op het dak blijft liggen. Water wat te lang op het dak ligt kan bij een slecht onderhouden dak zorgen voor lekkage.
Een plat dak vraagt om meer regelmatig onderhoud. Juist om lekkage te voorkomen heb je vaker onderhoud nodig aan een plat dak. Geadviseerd wordt om minimaal eenmaal per jaar door een dakdekker onderhoud te laten uitvoeren. Hiermee worden zwakke plekken snel ontdekt en kan lekkage worden voorkomen.
De voor en nadelen van een plat dak
Zoals je kunt zien heeft een plat dak zowel goede als minder goede punten. Belangrijk is dat je op hoogte bent van beide en zo een weloverwogen beslissing kunt maken, zowel voor een bestaande of een nieuwbouw woning. Mocht je er nog niet uit zijn kun altijd nog verder lezen wat een plat dak inhoudt of vraag een expert om advies